انواع پروانه پمپ
انواع پروانه پمپ
Blog Article
پمپهای وظیفه انتقال سیال از یک نقطه به نقطه دیگر را دارند. هر کدام از انواع پمپ با توجه به ساختار و طراحی که دارند برای جابجایی سیال از مکانیزمی استفاده میکنند. پمپ سانتریفیوژ که پرکاربردترین پمپ در جهان میباشد، از پروانه به منظور به جریانانداختن سیال استفاده میکند.
پمپهای سانتریفیوژ شامل چند نوع میشوند و آنها را میتوان از لحاظ نوع پروانه دستهبندی کرد که شامل پمپ سانتریفیوژ پروانه بسته، پروانه باز و پروانه نیمه باز میشود. هر کدام از انواع پروانه با توجه به شکل و طراحی که دارد برای جابجایی سیالات خاصی مناسب هستند؛ مثلا برای انتقال آبهای تمیز و بدون ذرات جامد بهتر است از پمپ سانتریفیوژ با پروانه بسته یا نیمه باز استفاده شود. در ادامه به معرفی انواع پروانه پمپ و کاربردهای هر یک پرداخته خواهد شد.
انواع پروانه پمپ سانتریفیوژ
عملکرد پروانه در پمپ سانتریفیوژ
در پمپ سانتریفیوژ سیال توسط نیروی گریز از مرکز به گردش در آمده و عامل به جریان انداختن سیال در داخل محفظه، پروانه پمپ است. در واقع پروانه پمپ سانتریفیوژ به گونهای طراحی میشود که سیال بعد از مکش به سمت ورودی پمپ و واردشدن به چشمی پروانه، با چرخش روتور و در ادامه پروانه متصل به آن، به سیال نیروی گریز از مرکز وارد شده و در انتها از مجرای خروجی به بیرون هدایت میشود.
انواع پروانه پمپ
پروانه پمپ سانتریفیوژ انواع مختلفی دارد و هر کدام با توجه به ساختاری که دارند برای کاربردهای خاصی مورد استفاده قرار میگیرد. پروانهها را میتوان از سه نظر دستهبندی کرد؛ انواع پروانه پمپ سانتریفیوژ از لحاظ ساختار، از لحاظ شکل پرهها و از لحاظ جهت جریان سیال؛ در ادامه انواع آنها معرفی خواهند شد.
دستهبندی پروانه پمپ سانتریفیوژ از لحاظ ساختار
بطور کلی پروانه پمپ سانتریفیوژ دارای 3 نوع اصلی پروانه بسته، پروانه نیمه باز و پروانه باز تقسیم میشود که در زیر به تفکیک درباره هر یک توضیح داده شده است:
پروانه بسته
در پروانه بسته پرههای پروانه از دو طرف توسط صفحهای دیسکمانند بسته شده است. این نوع پروانه به دلیل ساختاری که دارد برای سیالات با ناخالصی مناسب نیست چون امکان گرفتگی دارد و به همین دلیل در کاربردهای انتقال و پمپاژ سیالات تمیز و با ویسکوزیته پایین مانند آب بکار میرود. پمپهای با پروانه بسته قابلیت جابجایی حجم وسیعی از سیال تمیز با فشار بالا را دارد، از جمله پمپهای با پروانه بسته میتوان به پمپ آب خانگی و پمپ طبقاتی اشاره کرد.
ویژگیهای پروانه بسته
پرهها از هر دو طرف بسته میباشند.
مناسب برای انتقال و جابجایی مایعات تمیز، بدون ناخالصی و ذرات جامد
دارای بازدهی جریان بالا و NPSH پایین
پروانه نیمه باز
ساختار پروانه نیمه باز بصورتی طراحی شده است که یک طرف پرههای آن با صفحه دیسکمانند احاطه شده و طرف دیگر آن باز میباشد. پروانه نیمه باز برای سیالاتی با ویسکوزیته بالاتر میتوانند بکار روند. همچنین پروانه نیمه باز در کاربردهای دیگری مانند پمپاژ آبهای حاوی کمی گل و لای در پمپهای آب کشاورزی و پمپ کف کش مورد استفاده قرار میگیرند.
ویژگیهای پروانه نیمه باز
فقط یک سمت پرهها بسته میباشد.
کاربردی جهت جابجایی سیالات حاوی جامدات از مقدار کم تا متوسط
از لحاظ بازدهی و NPSH بین دو نوع پروانه باز و بسته
پروانه باز
پرههای نوع پروانه باز از هر دو طرف باز بوده و به جهت امکان در تماس بودن سیال در بین پرهها علاوه بر کلگی پرهها به نسبت دو نوع پروانه بسته و نیمه باز میتواند سیالات با ویسکوزیته بالاتر و همچنین حاوی ذرات جامد بیشتر را به جریان اندازد. پمپ لجن کش نمونهای از پمپهاست که از پروانه باز بهره میبرد.
ویژگیهای پروانه باز
پرهها از هر دو طرف باز هستند.
مناسب برای جابجایی سیالات حاوی ذرات جامد بزرگتر و بیشتر
احتیاج به NPSH بالا
تعمیر آسان و بازدید دورهای راحت جهت تمیزکاری
انواع پروانه پمپ سانتریفیوژ از لحاظ شکل پرهها
پرههای پروانه پمپ سانتریفیوژ شکلهای مختلفی میتوانند داشته باشند که هر کدام کاربرد خاصی و جهت انتقال و پمپاژ سیال متفاوتی استفاده میشوند. چند نوع پره پروانه که کاربردهای خاصی دارند در زیر معرفی شدهاند:
https://www.kalasanati.com/%D8%A7%D8%AE%D8%A8%D8%A7%D8%B1-%D9%88-%D9%85%D9%82%D8%A7%D9%84%D8%A7%D8%AA/%D9%85%D9%82%D8%A7%D9%84%D8%A7%D8%AA-%D9%BE%D9%85%D9%BE/32/%D8%A7%D8%AC%D8%B2%D8%A7%DB%8C-%D8%AA%D8%B4%DA%A9%DB%8C%D9%84-%D8%AF%D9%87%D9%86%D8%AF%D9%87-%D9%BE%D8%B1%D9%88%D8%A7%D9%86%D9%87-%D8%AF%D8%B1-%D9%BE%D9%85%D9%BE-%DA%AF%D8%B1%DB%8C%D8%B2-%D8%A7%D8%B2-%D9%85%D8%B1%DA%A9%D8%B2